U trendu

SAD i saveznici iz APEK ostaju posveceni podrsci Ukrajini

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države i saveznici iz organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) Australija, Kanada, Japan, Južna Koreja i Novi Zeland saopštili su danas da ostaju posvećeni podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije i da pojačavaju napore za rešavanje problema u vezi sa hranom, energijom i inflacijom izazvanih sukobom.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sastanku ministara finansija APEK-a u Bangkoku, zemlje su pozvale Rusiju da bezuslovno povuče sve svoje snage sa ukrajinske teritorije, preneo je Rojters.

„Dalje ćemo pojačati napore za prevazilaženje krize hrane u koordinaciji sa međunarodnim organizacijama i razvojnim partnerima i, u tom kontekstu, fokusiraćemo se na podršku pogođenim ekonomijama u zaštiti ugroženog stanovništva od uticaja cena hrane i na ukidanje izvoznih ograničenja na hranu i đubriva“, saopštili su saveznici APEK-a.

Oni su izrazili zabrinutost u vezi sa nestabilnošću na energetskim tržištima i naglasili potrebu da se promovišu energetska otpornost, pristup i bezbednost u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.