U trendu

SAD i saveznici zamrzli ruskih 330 milijardi dolara od početka sukoba

SAD i njihovi saveznici blokirali su ili zamrzli više od 330 milijardi dolara ruskih sredstava od početka sukoba u Ukrajini, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija.

Zapadni saveznici blokirali su 30 milijardi dolara imovine sankcionisanih ruskih oligarha ili članova ruske elite, i „zaledili“ oko 300 milijardi dolara Ruske centralne banke, navodi se u saopštenju koje je izdala radna grupa zapadnih saveznika zadužena da prati imovinu ruske elite (Repo), objavilo je američko ministarstvo.

Pored toga zaplenjeno je najmanje pet luksuznih jahti i nekretnina koja pripada ili je pod kontrolom ruskih državaljana pod sankcijama.

„Zajedno obezbedjujemo da sankcije nastavljaju da koštaju Rusiju zbog njene neizazvane i produžene agresije u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Radna grupa Repo formirana je 17. marta tri nedelje posle početka ruske invazije u Ukrajini, da bi povećala ekonomski pritisak na Rusiju.

Ona je sastavljena od visokih zvanišnika ministarstava finansija ili pravde SAD, Australije, Francuske, Kanade, Nemačke, Japana, Italije, Velike Britanije i Evropske komisije.

Sebi je zadala zadatak da cilja luksuznu imovinu i megajahte ruskih milijradera bliskih Vladimiru Putinu.

Članovi radne grupe takodje nastoje da izoluju Moskvu iz svetskog finansijskog sistema i ograničili su kapacitet Rusije da nabavlja razvijenu tehnologiju.

Vodje grupe sedam najrazvijenijih svetskih privreda su u nedelju, prvog dana samita u Nemačkoj, objavili da uvode embargo na novoizvadjeno zlato u Rusiji da bi sprečili Moskvu i ruske oligarhe da iskoriste zlato da zaobidju sankcije.

U saopštenju grupa upozorava da će nastaviti da prati imovinu ruske elite i da njen rad nije završen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar