U trendu

SAD imenovale novog koordinatora za Tibet, Kina osudila

VAŠINGTON – Sjedinjene Države su imenovale državnu podsekretku Uzru Zeju za novog specijalnog koordinatora za Tibet.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da će Zeja, koja je odgovorna za demokratiju i ljudska prava, predvoditi napore SAD da očuvaju versko, kulturno i jezičko nasleđe teritorije pod kineskom upravom, uprkos kršenju ljudskih prava od strane Pekinga, prenosi agencija Rojters.

Peking kontinuirano odbija da ima posla sa američkim koordinatorima za Tibet, a najnoviji potez Vašingtona je okarakterisao kao političku manipulaciju.

„Imenovanjem specijalnog koordinatora za pitanja Tibeta, SAD se mešaju u unutrašnje poslove Kine“, izjavio je novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđen.

„Kina to odlučno odbacuje i mi nikada nećemo priznati ovo imenovanje. Pozivamo SAD da preduzmu konkretne akcije kako bi ispoštovali svoju posvećenost priznavanju Tibeta kao dela Kine i da ne podržavaju nezavisnost Tibeta, i da prestanu da koriste pitanja vezana za Tibet za mešanje u unutrašnje poslove Kine“, poručio je Liđen.

Blinken je poručio da će Zeja nastojati da promoviše dijalog između Kine i tibetanskog duhovnog vođe u egzilu, Dalaj Lame.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.