U trendu

SAD: Islamski ekstremista osuđen za 28 zločina, kamionom ubio osmoro ljudi

NJUJORK – Islamski ekstremista koji je ubio osmoro ljudi kamionetom 2017. godine na biciklističkoj stazi u Njujorku osuđen je za 28 federalnih zločina i mogao bi da se suoči sa smrtnom kaznom.

Sajful Saipov proglašen je krivim za ubistva i pružanje podrške islamskoj državi, nakon što su porotnici o presudi raspravljali duže od sedam sati, prenosi AP.

Porota će za nekoliko dana većati o tome da li da Saipov bude osuđen na smrtnu kaznu ili na doživotni zatvor.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je prošle godine da namerava da traži smrtnu kaznu za Saipova, uprkos moratorijumu na savezna pogubljenja od jula 2021, a Saipov bi pored smrtne kazne mogao biti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu bez uslovnog otpusta.

Kako navodi AP, Saipov je iznajmio kamionet u blizini svoje kuće u Nju Džersiju, uputio se ka stazi duž reke Hadson i pokosio više biciklista pre nego što je udario u školski autobus u blizini Svetskog trgovinskog centra, a onda je izašao iz kamioneta uzvikujući na arapskom „Bog je veliki“, dok je u rukama držao pušku za pejntbol.

Njega je upucao policajac koji je mislio da Saipov nosi pravu pušku.

Saipov, koji se u SAD doselio legalno iz Uzbekistana 2010. godine, na suđenju je sedeo mirno, za razliku od ročišta iz 2019, kada je sudiji iznova postavljao pitanje zašto mu se sudi za osam smrtnih slučajeva, kada „na hiljade muslimana umire širom sveta“.

Tužioci su naveli da je Saipov napao civile kako bi oponašao akcije Islamske države i na taj način povećao izglede da postane njen član, kao i da se činilo da je zadovoljan onim što je učinio, jer se osmehivao dok je nakon hapšenja razgovarao sa agentom FBI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar