U trendu

SAD: Istraga ukrajinskih zvaničnika zbog mešanja u izbore

VAŠINGTON – Federalni tužioci u SAD istražuju da li su se sadašnji i bivši ukrajinski zvaničnici nezakonito mešali u američke predsedničke izbore preko pripadnike bivše administracije Donalda Trampa.

Krivičnom istragom se utvrđuje da li su ukrajinski zvaničnici koristili Rudolfa Đulijanija, tada ličnog advokata bivšeg predsednika Trampa, da širi obmanjujuće tvrdnje o aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu, prenosi Rojters.

Agencija se poziva na pisanje „Njujork Tajmsa“ koji je ovo objavio na osnovu izjava ljudi koji su upućeni u ceo proces.

Istragom koja je počela tokom poslednjih meseci upravljaju federalni tužioci u Bruklinu, a ona je odvojena od aktuelne krivične istrage o Đulijanijevom poslovanju u Ukrajini.

Američki tužioci trenutno istražuju da li su ukrajinski zvaničnici pokušali da utiču na izbore 3. novembra širenjem tvrdnji o korupciji oko Bajdena kroz brojne kanale, uključujući i Đulijanija.

Jedan od zvaničnika koji su obuhvaćeni istragom je i član ukrajinskog parlamenta Andrej Derkač.

Američko Ministarstvo finansija prethodno je sankcionisalo Derkača označavajući ga kao višedecenijskog aktivnog ruskog agenta.

Đulijanijevo poslovanje sa ukrajinskim oligarsima, dok je radio kao Trampov advokat, predmet je druge istrage saveznih tužilaca na Menhetnu, a federalni agenti pretresli su njegov dom i kancelariju u aprilu, zaplenivši telefone i računare.

Đulijani je negirao navode u vezi sa tom istragom, a njegovi advokati su sugerisali da je ona politički motivisana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar