U trendu

SAD: Izjednačena borba za Senat, P. Dom blizi republikancima

VAŠINGTON – Na osnovu do sad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci i demokrate su izjednačeni u trci za Senat sa po 48 osvojenih mesta, dok republikanci trenutno imaju prednost na izborima za Predstavnički dom.

U trci za kontrolu nad Senatom presuditi rezultati izbora u tri savezne države – Džordžiji, Nevadi i Arizoni, navodi Bi-Bi-Si.

Dosadašnji senator iz savezne države Džordžije demokrata Rafael Vornok i republikanski izazivač Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Da li će Džordžija po drugi put zaredom biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiće od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke, preneo je AP.

U međuvremenu, objavljeno je da je republikanski senator Ron Džonson porazio demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi crni senator države Viskonsin, preneo je Glas Amerike.

Na izborima u SAD za zastupnike u Predstavničkom domu kongresa, republikanci su osvojili 206 mesta, a demokrate 187, navodi Bi-Bi-Si.

U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrate imaju tanku većinu (222 prema 213) i gotovo je sigurno da će je posle ovih izbora izgubiti, navodi britanski javni servis.

Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama, dođe BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar