SAD: Koji delovi vlade su zatvoreni?

VAŠINGTON – Pojedini delovi američke vlade – ministarstva i agencije – neće raditi dok se za njih ne budu obezbedila sredstva, a pošto oba doma Kongresa i predsednik Donald Tramp nisu uspeli da se dogovore oko usvajanja budžeta za federalnu vladu.

Među ministarstvima pogođenim ovim raspletom je ministarstvo za unutrašnju bezbednost, koje je nadležno za Agencije za bezbednost granica i carina, imigraciju, za Administaciju za bezbednost saobraćaja, Obalsku stražu i Tajnu službu.

Većina federalnih agencija, poput ministarstava odbrane i pošta, već imaju obezbeđena sredstva za rad i nastaviće da rade normalno, međutim, oko 800.000 zaposlenih u ministarstvima za unutrašnju bezbednost ili saobraćaj i drugima pogođeni su ovim zatvaranjem, prenosi Glas Amerike.

Oko 420.000 ljudi, čija su radna mesta označena kao „suštinska za funkcionisanje sistema“ moraće da nastave da rade bez plate, dok je oko 380.000 ljudi poslato na prinudni odmor.

Svi koji budu radili bez plate biće plaćeni čim Kongres usvoji budžet.

Osim ministarstva za unutrašnju bezbednost, pogođeni su i Služba za nacionalne parkove i ministarstvo za nekretnine i urbani razvoj i za saobraćaj, u koje spadaju Uprava za federalnu avijaciju, Uprava za federalne autoputeve, Kontrola vazdušnog saobraćaja…

Pogođena je i izvršna kancelarija predsednika SAD u kojoj rade i zaposleni u Kancelariji za budžet koja pomaže predsedniku u kreiranju finansijske politike i budžeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.