U trendu

SAD: Kontaktirani svi Amerikanci registrovani u Avganistanu

VAŠINGTON – Stejt department je kontaktirao sve Amerikance koji su registrovani u Avganistanu i naložio im da se jave na određene lokacije za evakuaciju.

Amerikanci u Avganistanu se upozoravaju da ukoliko odluče da ne napuste Avganistan, treba da budu „spremni da sami organizuju svoj odlazak“, prenosi CNN.

Samo pola sata kasnije Stejt department je poslao drugu poruku u kojoj obaveštava primaoce da se povlači prethodno upozorenje.

Za sada nije jasno zašto je Stejt department opozvao prvu upozoravajuću poruku i niko nije odgovorio na zahtev CNN da se prokomentariše ova komunikacija Stejt departmenta sa državljanima SAD u Avganistanu.

Izvor CNN koji je upoznat sa sadržajem današnjeg internog administrativnog izveštaja naslovljenog SitRep navodi da se u tom dokumentu priznaje da su američki građani stizali „sa zakašnjenjem do kontrolnih punktova“, ali da su na kraju ipak uspevali da dođu do aerodroma u Kabulu, uz napomenu da „evakuacija američkih državljana i dalje traje“.

Jutros je u krugu aerodroma u Kabulu bilo oko 2.000 ljudi za evakuaciju.

Portparolka Bele kuće Džin Psaki potvrdila je danas da je američka vlada kontaktirala sve Amerikance u Avganistanu putem e-pošte, telefona i tekstualnih poruka kako bi im dala konkretna uputstva.

Vlada SAD još pokušava da pronađe efikasan način da sve Amerikance koji su u Avganistanu dovede do aerodroma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.