U trendu

SAD: Masovni ubica iz Bafala optužen za zločin iz mržnje

VAŠINGTON – Američki Sekretarijat za pravosuđe podigao je optužnicu za federalni zločin iz mržnje protiv 18-godišnjeg belca Pejtonga Gendrona, koji je optužen da je u rasistički motivisanom napadu u maju ubio 10 crnaca u samoposluzi u Bafalu.

Otpužnica koja je podignuta u sredu protiv Gendrona za zločine iz mržnje i prekršaje u posedovanju oružja sadrži 26 tačke.

„U potpunosti smo svesni pretnje koju mržnja i nasilni ekstremizam predstavljaju po bezbednost američkih građana i američke demokratije“, saopštio je sekretar za pravosuđe Merik Garland, prenosi Glas Amerike.

On je u sredu otputovao u Bafalo, sastao se sa porodicama žrtava i položio buket belog cveća ispred samoposluge koja je zatvorena od napada.

“Niko u ovoj zemlji ne bi trebalo da živi u strahu da će, kada odu na posao, ili u kupovinu namirnica, biti napadnuti od strane nekog ko ih mrzi zbog boje njihove kože“, izjavio je Garland na konferenciji za novinare.

Garland, koji je prošle godine zaustavio izvršenja smrtne kazne na federalnom nivou, nije isključio mogućnost da će tražiti smrtnu kaznu u ovom slučaju.

Gendron se izjasnio da nije kriv po 25 tačaka optužnice u državi Njujork, uključujući ubistva prvog i drugog stepena i domaći terorizam motivisan mržnjom.

Otpužnica države Njujork za domaći terorizam i zločin iz mržnje sama po sebi nosi kaznu doživotnog zatvora, bez mogućnosti pomilovanja.

Gendron je 14. maja ubio 10 osoba i ranio još tri u prodavnici Tops Frendli Markets u pretežno crnačkoj četvrti Bafala, a zatim se predao policiji.

18-godišnjak, koji je napad u realnom vremenu prenosio na društvenom mreži Tvič dok taj snimak nije prekinut, po svemu sudeći je objavio na internetu svoj govor sa idejama o belačkoj superiornosti i dugu listu i izveštaj o svojim pripremama, pre pucnjave.

Nagovestio je da su ga na taj čin inspirisala ranija rasno motivisana masovna ubistva.

Osumnjičeni je vozio je više od 320 kilometara da bi izvršio napad, saopštila je policija.

Posle pucnjave u Bafalu, kao i nedavne masovne smrtonosne pucnjave u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, obnovljeni su apeli na američki Kongres da usvoji strožije zakone o oružju, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)