U trendu

SAD najavile još 266 miliona dolara pomoći za Avganistan

VAŠINGTON – SAD su danas, uporedo sa povlačenjem svojih trupa, najavile više od 266 miliona dolara nove humanitarne pomoći za Avganistan.

„Dok SAD povlače vojne snage iz Avganistana, naša trajna posvećenost je jasna. Ostajemo angažovani kroz punu diplomatsku, ekonomsku pomoć i podršku mirnoj, stabilnoj budućnosti koju avganistanski narod priželjkuje i zaslužuje “, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, koje je preneo Rojters.

Američki zvaničnici su naglasili da se nova najavljena pomoć od 266 miliona dolara nadovezuje na skoro 3,9 milijardi dolara koliko su od 2002. SAD uložile u Avganistan.

Novac će biti utrošen na podršku nekima od 18 miliona Avganistanaca za koje je procenjeno da im je ona potrebna, uključujući više od 4,8 miliona interno raseljenih, od kojih je čak 115.000 proterano iz svojih domova u borbama samo tokom ove godine.

Zvaničnici administracije predsednika Džozefa Bajdena, koji je naredio da se nakon dvadesetogodišnjeg prisustva američke trupe povuku iz Avganistana do 11. septembra, obećali su da će se nastaviti sa američkom pomoći Kabulu, ali su upozorili da bi to moglo biti suspendovano ako se zaustavi napredak postignut u ljudskim pravima, posebno onim koja se tiču rodne radnopravnosti, navodi Rojters.

Saopštenje Stejt departmenta dolazi usred sve većeg nasilja i zaustavljenog mirovnog procesa koji podstiču bojazan da odlazak međunarodnih snaga vodi Avganistan na put građanskog rata širokih razmera, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.