U trendu

SAD naredile manje važnim diplomatama da odu iz Mjanmara

VAŠINGTON – Američki Stejt department saopštio je da je naredio odlazak svojih neprioritetnih diplomata i članova njihovih porodica iz Mjanamara iz bezbednosnih razloga.

Gardijan prenosi da na svakodnevne proteste, na kojima se zahteva obnavljanje izabrane vlade u ovoj zemlji, vojna hunta odgovara silom i da je više od 520 civila poginulo od puča 1. februara.

Svetske sile su u više navrata osudile nasilno suzbijanje nezadovoljstva i uvele su sankcije za najviše vojne zvaničnike, ali takav pritisak nije dao željeni rezultat, pa je u subotu, na Dan oružanih snaga, zabeležen najveći gubitak života do sada, sa najmanje 107 poginulih civila, navodi britanski list.

Istovremeno više naoružanih etničkih grupa u Mijanmaru, koje kontrolišu velika područja, uglavnom u pograničnim regionima, zbog krvoprolića u zemlji zapretilo je da će se pridružiti borbi demonstranata ukoliko vojska ne zauzda svoje akcije.

Gardijan piše da će Savet bezbednosti UN održati danas vanredno zasedanje o Mjanmaru, na zahtev Britanije,a svoj izveštaj podneće specijalna izaslanica UN-a za Mjanmar Kristin Šraner Burgener.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.