U trendu

SAD objavljuju plan za Bliski istok posle izbora u Izraelu

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države neće objaviti politički deo svog mirovnog plana za Izrael i Palestinu pre izbora u Izraelu, rekao je savetnik Bele kuće za Bliski istok Džejson Grinblet.

„Odlučili smo da nećemo objavljivati mirovnu viziju (ili njen deo) pre izbora u Izraelu“, naveo je on na Tviteru.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u ponedeljak da bi plan mogao biti objavljen i pre izbora 17. septembra, podseća AP.

Trampov tim za Bliski istok želeo je da obelodani politički plan tokom leta, ali to je odloženo pošto izraelski premijer Benjamin Netanijahu nije uspeo da sastavi koalicionu vladu posle izbora u aprilu.

Bela kuća je u junu najavila ekonomski deo mirovnog plana i zatražila podršku za to na konferenciji ministara finansija u Bahreinu.

Ekonomski plan predviđa formiranje globalnog investicionog fonda vrednog 50 milijardi dolara za Bliski istok, kojim bi se poboljšale palestinska ekonomija, ali i privrede susednih arapskih zemalja.

Lideri zalivskih zemalja, međutim, žele da vide detalje političkog plana koji bi trebalo da reši neka pitanja izraelsko-palestinskog konflikta, pre nego što potpišu ekonomski plan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar