U trendu

SAD očekuju konstruktivnost Vučića i Kurtija povodom evropskog predloga

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države saopštile su da snažno podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Srbije i tzv. Kosova.

“Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim”, istaknuto je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava u ponedeljak u Briselu.

Iz Stejt departmenta ukazuju da je važno da Beograd i Priština iskoriste razgovore da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

“Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica posle predstojeće runde razgovora u Briselu, iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to što su Beograd i Priština u načelu prihvatili predlog Evropske unije.

“Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije istakli su mogućnosti predloga Evropske unije i naglasili značaj brzog napredovanja – kako bi se izbegao rizik daljih eskalacija”, navedeno je u odgovoru.

Stejt department ističe da SAD snažno ohrabruju Srbe na KiM da se vrate u prištinske institucije što je pre moguće kako bi bezbednost i stabilnost za sve građane bili poboljšani.

„Ohrabrujemo Vladu Kosova da obezbedi uslove da kvalifikovani kosovski Srbi to mogu da učine bez odlaganja. Briselski sporazumi su predvideli integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije. U potpunosti podržavamo te sporazume i njihovu kontinuiranu primenu”, zvaničan je stav Stejt departmenta u vezi sa tim pitanjem.

Kada je reč o formiranju ZSO, Stejt department navodi da “Kosovo i Srbija treba da primene sporazume koje su potpisali kroz proces dijaloga, uključujući i ostvarivanje napretka u uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom”.

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike vidi li saglasnost strana o evropskom predlogu kao, kako je navedeno, „sredstvo za neutralisanje uticaja Rusije na Srbiju“, Stejt department je istakao da je dijalog sa tzv. Kosovom važan za stabilnost.

“Napredak ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kroz dijalog, uz posredovanje EU i dalje je veoma važan za regionalnu i evropsku stabilnost u trenutku kada se suočavamo sa agresijom Rusije u Ukrajini i krizama širom Evroope koje je izazvala Putinova brutalna, neopravdana invazija”, ističu iz Stejt departmenta.

Kada je reč o eventalnom odbijanju dokumenta, čija je zvanična verzija i dalje nepoznata javnosti, iz Stejt departmenta nisu govorili o eventualnim posledicama ukoliko Beograd i Priština odbiju ili propuste priliku koja im se pružila.

“Važnije je govoriti o mogućnostima: predlog predstavlja mogućnosti za građane Srbije i Kosova da unaprede bezbednost i stabilnost šireg regiona Zapadnog Balkana u vreme kada se Evropa suočava sa najgorom krizom od Drugog svetskog rata. Kako je već naznačeno iz Evropske unije – prihvatanje sporazuma će ubrzati napredak obe zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji. Unaprediće i naše ključne ciljeve za region Zapadnog Balkana – uključujući ostvarivanje mira, stabilnosti i napredak svih naroda”, zaključeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.