U trendu

SAD ocenile sankcije Kine protiv američkih zvaničnika neosnovanim

Američki šef diplomatije Entoni Blinken osudio je „neosnovane“ sankcije Kine protiv dvoje američkih zvaničnika oko pitanja muslimanske manjine Ujgura u Kini, navodeći da će to samo povećati „medjunarodnu pažnju“ prema „genocidu“ u kineskoj provinciji Sindjijang.

„Pokušaji Pekinga da zastraši i ućutka one koji brane ljudska prava i osnovne slobode samo više jačaju usmerenje medjunarodne pažnje na genocid i zločine protiv čovečnosti koji se odvijaju u Sindjijangu“, rekao je Blinken u saopštenju izdatom sinoć.

Kina je juče objavila da uvodi sankcije protiv dvoje Amerikanaca, jednog Kanadjanina i jedne kanadske parlamentarne komisije o ljudskim pravima kao odgovor na sankcije koje su SAD i Kanada ove nedelje uvele Kini zbog njenog ophodjenja prema ujgurskoj manjini.

Evropska unija, Velika Britanija, Kanada i SAD u ponedeljak su uveli sankcije protiv više političkih i ekonomskih zvaničnika Sindjijanga, a Kina je uzvratila uvodeći sankcije protiv evropskih i britanskih zvaničnika.

„Solidarišemo se sa Kanadom, Velikom Britanijom, EU i drugim partnerima i saveznicima u svetu u nastojanju da se okončaju kršenja ljudskih prava i zloupotrebe prema većinski muslimanskim Ujgurima i članovima drugih manjinskih etničkih i verskih grupa u Sindjijangu i oslobode arbitrerno uhapšenih osoba“, rekao je Blinken.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.