U trendu

SAD otvorile ambasadu na Solomonskim ostrvima u jeku zategnutih odnosa sa Kinom

HONIJARA – SAD su danas otvorile ambasadu na Solomonskim ostrvima u jugozapadnom Pacifiku u nastojanjima Vašingtona da odgovore na povećano vojno prisustvo Kine u regionu.

Ambasada će biti otvorena u glavnom gradu, Honijari, i u početku će u njoj raditi samo otpravnik poslova, kao i nekoliko zaposlenih u Stejt departmentu, prenosi AP.

SAD su ranije imale ambasadu na Solomonskim ostrvima, a zatvorile su je 1993. godine u okviru politike smanjenja diplomatskih predstavništva nakon završetka Hladnog rata.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je insistirao na anonimnosti, rekao je za AP, da su SAD ohrabrene posvećenošću Solomonskih ostrva da nastave da rade sa tradicionalnim bezbednosnim partnerima kao što su Australija i SAD, ali su i dalje zabrinuti zbog tajnosti oko bezbednosnog sporazuma sa Kina.

On je rekao da bi svaka vrsta pojačanog kineskog vojnog prisustva u Pacifiku izazvala veliku zabrinutost.

Zvaničnik je rekao da bi SAD tek trebale da imaju ozbiljene razgovore sa novim rukovodstvom Fidžija, tako da je prerano reći da li je potez policije signalizirao promenu smera za Fidži u odnosu na Kinu.

Vlada Fidžija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.