SAD: Pojačane mere oko kongresa nekih saveznih država

VAŠINGTON – Zbog pretnji nasilnim protestima ekstremističkih grupa u danima pred inauguraciju novog američkog predsednika Džo Bajdena, guverneri nekih saveznih država su odlučili da uvedu snažne bezbednosne mere.

FBI je upozorio na moguće proteste naoružanih osoba ispred Kapitola u Vašingtonu i ispred 50 državnih kongresa, počevši od ovog vikenda. Metalne ograde, zabarikadirani prozor i kordoni policije i pripadnika Nacionalne garde su potpuno promenili izgled državnih skupština i trebalo bi da spreče nasilje kakvo se dogodilo u Vašingtonu 6. januara, kada su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa za vreme sednice na kojoj je trebalo da budu potvrđeni rezultati novembarski predsedničkih izbora.

Danas od ranog jutra, državna policija i pripadnici Nacionalne garde čuvaju stražu oko više državnih skupština, među kojima su Mičigen, Ohajo i Pensilvanije, a u Kolambusu u Ohaju, skoro svaka firma i prodavnica u blizini trga u centru grada gde se nalazi državna skupština, zabarikadirala je svoje izloge, izveštava AP, prenosi Glas Amerike.

U Lensingu u Mičigenu policija patrolira sa psima, a centar grada nadleću helikopteri, a u Atlanti, oklopna vojna vozila parkirana su blizu Kongresa države Džordžija.

Bezbednost je i u prestonici Vašingtonu pojačana u danima uoči inaguracije.

Visoka ograda okružuje Kapitol hil a gradonačelnica Vašingtona apelovala je na građane i turiste da ne dolaze u centar Distrikta Kolumbija u kome se nalazi prestonica.

Najavljen je i dolazak u glavni grad oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde iz cele zemlje početkom .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.