U trendu

SAD: Policajka optužena za ubistvo 2. stepena, nastavak protest

VAŠINGTON – Bivša policajka Kim Poter, koja je u subotu ubila 20-godišnjeg Afroamerikanca Dontea Rajta, optužena je za ubistvo drugog stepena, saopštilo je tužilaštvo.

Poter je uhapšena i kasnije puštena uz kauciju od 100.000 dolara, prenosi BBC.

Ubistvo je dovelo do višednevnih protesta i sukoba demonstranata i policije u gradu Bruklin Senter u saveznoj američkoj državi Minesota, a nekoliko stotina učesnika učesnika potesta ponovo se u sredu uveče, uprkos policijskom času, okupilo ispred sedišta policije.

Kao i prethodnih noći, demonstranti su gađali policiju flašama i drugim projektilima, a policija je odgovorila upotrebivši suzavac i šok-bombe.

Prema navodima policije, Poter je slučajno pucala na Rajta pošto je greškom upotrebila pištolj umesto tejzera.

S druge strane, advokat porodice Rajt Ben Kramp rekao je da je ubistvo bilo namerno i da je reč o „nezakonitoj upotrebi sile“.

Posle ubistva Rajta, kojeg je policija prvobitno rutinski zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja, Poter i šef lokalne policije Tim Genon podneli su ostavke.

Genon je objavio snimke kamere sa opreme koju je nosila Poter, dan posle pucnjave, dodaje Glas Amerike.

Na snimku se vidi kako ona prilazi Rajtu koji je stajao kod svog automobila dok ga je drugi policajac hapsio zbog poternice za njim koja je i dalje bila na snazi.

Poternica je raspisana zato što se Rajt nije pojavio pred sudom kada je optužen da je, u junu, pobegao od policije i posedovao pištolj bez dozvole. Policija navodi da je zaustavila Rajta zbog isteklih registarskih tablica.

U međuvremenu, u Mineapolisu se nastavlja suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.