U trendu

SAD pozdravile izvestaj UN o odnosu Kine prema Ujgurima

VAŠINGTON – SAD su pozdravile danas izveštaj Ujedinjenih nacija, u kojem se navodi da je moguće da je Kina počinila zločine protiv čovečnosti u autonomnom regionu Sinđanu, saopštio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Ovim izveštajem se produbljuje i potvrđuje naša ozbiljna zabrinutost u vezi sa genocidom koji je u toku i zločinima protiv čovečnosti koje vlasti NRK (Narodne Republike Kine) pripremaju protiv Ujgura“, rekao je Blinken u saopštenju, koje je objavio Stejt department, a prenosi Rojters.

U izveštaju visokog komesara UN za ljudska prava Mišel Bašele navodi se da kinesko „proizvoljno i diskriminatorno zatvaranje“ Ujgura i drugih muslimana u autonomnoj pokrajini Sinđijang može predstavljati zločine protiv čovečnosti.

Bašele, koja se suočava sa kritikama nekih diplomata i organizacija za ljudska prava zbog toga što je previše popustljiva prema Kini, juče je objavila izveštaj na kraju svog četvorogodišnjeg mandata i nakon posete toj zemlji u maju.

Organizacije za ljudska prava optužuju Peking za zlostavljanje Ujgura, uglavnom muslimanske etničke manjine, kojih ima oko 10 miliona u Sinđijangu, a što uključuje i masovnu upotrebu prinudnog rada u logorima za interniranje, navodi Rojters.

SAD su optužile Kinu za genocid, a Peking odlučno demantuje optužbe.

Kineska misija u Ženevi opisala je izveštaj Visokog komesara UN za ljudska prava kao farsu koju su isplanirale SAD, zapadne države i antikineske snage na osnovu lažnih informacija i prejudiciranja krivice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.