U trendu

SAD prate slučaj Saudijke osuđene na zatvor zbog tvitova

VAŠINGTON – Sjedinjene države analiziraju slučaj aktivistkinje za ženska prava Salme al-Šehab, koja je osuđena na 34 godine zatvora u Saudijskoj Arabiji, saopštio je danas Stejt department.

„Ostvarivanje slobode izražavanja radi zalaganja za prava žena nikada ne bi trebalo da bude kriminalizovano“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters

Saudijka Salma al-Šehab (34), koja je bila na doktorskim studijama na Univerzitetu u Lidsu i vratila se kući u Saudijsku Arabiju na odmor, osuđena je jer je imala nalog na Tviteru i pratila i retvitovala disidente i aktiviste, objavio je britanski Gardijan.

Salma al-Šehab, majka dvoje male dece prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog izazivanja javnih nemira i destabilizacije građanske i nacionalne bezbednosti

Žalbeni sud je, međutim, u ponedeljak izrekao kaznu od 34 godine zatvora, nakon što je tužilac zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

Nove optužbe uključuju navode da je Šehab pomagala onima koji žele da izazovu javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu bezbednost, prateći njihove naloge na Tviteru i retvitovanjem njihovih tvitova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar