U trendu

SAD predstavile plan novog partnerstva sa zemljama L. Amerike

LOS ANĐELES – Bajdenova administracija danas je na samitu koji je organizovala predstavila plan novog ekonomskog partnerstva sa zemljama Latinske Amerike.

Ipak, ovaj regionalni samit koji je organizovao Vašington obeležilo je nesaglasje oko liste zemalja pozvanih da učestvuju.

Američku agendu samita je narušio delimican bojkot lidera nekih latinoameričkih zemalja nezadovoljinih odlukom Vašingtona da na samit ne pozove predstavnike Kube, Venecuele i Nikaragve.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik američke administracije izjavio je da predsednik Džo Bajden nudi latinoameričkim zemljama alternativu rastućem uticaju Kine, a koja zahteva povećan uticaj SAD, ukljucujući veće američke investicije, jačanje linija snabdevanja i unapređenje postojećih trgovinskih sporazuma, prenosi Rojters.

Medutim, Bajdenova administracija u okviru sporazuma „Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet“, koji je još uvek na snazi, ukida carinske olakšice i, prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika, u početku će se fokusirati na saradnju sa „partnerima istomišljenicima“ koji već imaju potpisane sporazume o privrednoj saradnji i trgovinskoj razmeni sa SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar