U trendu

SAD priznale: Vazdušni napadi su usmrtili na desetine civila u Mosulu

Vojska SAD priznala je da su vazdušni napadi po nalogu snaga bezbednosti Iraka na zapadni deo grada Mosula usmrtili na desetine civila kao što je ranije navedeno, prenosi Rojters.

Centralna komanda američke vojske navela je u saopštenju da je te navode shvatila ozbiljno i da je otvorila istragu „da bi utvrdila činjenice u vezi sa tim vazdušnim napadom i validnost navoda o civilnim žrtvama“.

Kako je Rojters ranije preneo, Ujedinjene nacije su danas izrazile duboku zabrinutost zbog izveštaja koji su pokazali da je bitka za Mosul dovela do ogromnog broja civilnih žrtava.

„Mi smo zapanjeni tragičnim gubicima života“, izjavila je koordinator humanitarnih akcija za Irak Lisa Grande.

Lokalni zvaničnici i stanovnici saopštili su u četvrtak da je na desetine osoba ostalo zakopano u ruševinama zgrada nakon niza vazdušnih napada usmerenih protiv IS i ogromne eksplozije koja je nakon toga usledila, a tela se još izvlače iz ruševina.

Kako prenosi AP, pozivajući se na tvrdnjame iračkih zvaničnika, početkom ovog meseca bilo je najmanje 220 civilnih žrtava kao kolateralna šteta napada koalicije.

Snage vlade Iraka zaustavile su danas borbu za ponovno zauzimanje zapadnog Mosula od Islamske države zbog visoke stope civilnih žrtava, saopštio je portparol bezbednosnih snaga te zemlje.

Stanovnici koji beže iz oblasti pod opsadom navode da su vazdušni napadi snaga vlade Iraka i koalicije koju predvodi SAD demolirali građevine i usmrtili ogroman broj civila.

„Skorašnja visoka stopa smrtnosti civila u Starom gradu primorala nas je da zaustavimo operacije i napravimo reviziju planova. Vreme je da napravimo nove planove i taktike ofanzive. Neće biti borbenih operacija“, rekao je portparol Federalne policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.