U trendu

SAD: Protestima obeležena godišnjica ubistva Brione Tejlor

LUJVIL – Stotine demonstranata okupilo se u subotu na skupu i maršu u Lojvilu, u američkoj saveznoj državi Kentaki, kako bi obeležili godišnjicu ubistva afroamerikanke Brione Tejlor, čija je smrt podstakla proteste u SAD protiv policijske brutalnosti.

I u drugim gradovima širom SAD održani su protesti na godišnjicu smrti Tejlorove, uključujući Atlantu i Njujork.

U Tejlor, 26-godišnju medicinsku tehničarku, policija je pucala šest puta i ubila je u njenom stanu u Lujvilu tokom racije 13. marta prošle godine.

Velika porota je trojicu policajaca koji su učestvovali u raciji oslobodila krivice za njezinu smrt. Dvojica policajaca potpuno su oslobođeni, dok je jedan optužen za ugrožavanje ljudskih života, jer su neki od metaka koje je ispalio doveli u opasnost porodicu u susednom stanu, navodi Rojters.

Policija je otpustila tu trojicu policajaca.

Ubistvo Brione Tejlor je, zajedno sa ubistvom Džordža Flojda lane u maju u Minesoti, dovelo do masovnih demonstracija protiv rasizma i prekomerne upotrebe sile policije.

Na skupu u Lujvilu govornici su zatražili pravdu za Tejlor i reformu prevosudnog sistema.

Demonstranti su marširali centrom Lujvila, skandirajući „Crni životi su važni“ i „Nema pravde, nema mira“, mašući transparentima na kojima je bio lik Brione Tejlor.

Gradonačelnik Lujvila Greg Fišer rekao je da je grad sproveo značajne reforme, ali da predstoji još dosta posla.

„Smrt Brione Tejlor još ođekuje u našem gradu i širom sveta, ističući potrebu za reformom sistema i brzim delovanjem u cilju unapređenja rasne pravde i jednakosti“, napisao je Fišer na svom Tviter nalogu.

I u drugim gradovima širom SAD u subotu su održani protesti na godišnjicu smrti Brione Tejlor, uključujući Atlantu i Njujork.

Predsednik SAD Džozef Bajden napisao je na Tviteru da je posvećen potpisivanju zakona o reformi policije.

„Smrt Brione Tejlor bila je tragedija, udarac za njenu porodicu, njenu zajednicu i Ameriku. Žaleći je, moramo nastaviti usvajanje
značajne reforme policije u Kongresu“, naveo je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.