U trendu

SAD: Republikanac Rafensperger postao heroj demokrata

ATLANTA – Republikanski državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger „zacementirao“ je svoj status neočekivanog heroja američkih demokrata nakon što je odbacio tvrdnje predsednika Donalda Trampa da je izgubio izbore zbog rasprostranjene izborne krađe, piše Glas Amerike.

Šezdesetpetpogodišnji bivši biznismen dospeo je, još jednom, u centar pažnje kada ga je predsednik Tramp u subotu nazvao telefonom i ubeđivao da “pronađe” dovoljno glasova da poništi pobedu demokrate Džoa Bajdena u toj državi, prema audio snimku jednočasovnog razgovora koji je Vašington post objavio u nedelju.

Kao glavni izborni zvaničnik Džordžije, Rafensperger je nadzirao nekoliko ponovljenih brojanja glasova od 3. novembra, a svako novo prebrojavanje je imalo isti rezultat – da je južna američka država tesnom većinom podržala demokraskog predsedničkog kandidata, prvi put u skoro 30 godina.

Takođe je više puta osporio Trampove neosnovane tvrdnje o izbornoj krađi, čak i kada ga je predsednik opisao kao “neprijatelja naroda”.

Ponovo je to uradio u razgovoru u subotu, kada je Trampu rekao da glasovi pokazuju da je Bajden pravi pobednik.

Međutim, i Rafensperger i njegove kolege već nedeljama upozoravaju da ih je Trampova retorika dovela u opasnost.

Rafensperger, koji je godinama radio kao građevinski inženjer i bio uspešan biznismen, služio je dve godine u gradskoj skupštini, a zatim četiri godine u donjem domu skupštine Džordžije pre nego što je 2018. nasledio sadašnjeg guvernera Brajana Kempa kao glavni izborni zvaničnik.

Kao dugogodišnji republikanac Rafensperger je bio jedan od ranih pristalica predsednika Trampa 2016. i predsednik je uzvratio uslugu podržavši njegovu kandidaturu za državnog sekretara. Međutim, dobra volja između njih je od tada – nestala.

Trampovi neumorni napadi posle izbora 3. novembra uključili su i optužbu da je Rafensperger sakrio desetine hiljada ilegalnih glasova, čime je osigurao Bajdenovu pobedu.

Aktuelni republikanski senatori Džordžije – Dejvid Perđu i Keli Lefler – pozvali su Rafenspergera da podnese ostavku. Njih dvoje sada vode tesnu trku sa demokratskim protivkandidatima u drugom krugu izbora koji će, u utorak, odlučiti koja stranka kontroliše američki Senat.

Rafenspergera oštro napada establišment Republikanske stranke iz cele države zato što se nije priklonio Trampovoj volji.

Ronald Hem, lider Republikanske stranke u ruralnom okrugu Brentli, izjavio je da bi Rafensperger trebalo da ozbiljnije shvati Trampove tvrdnje o izbornim prevarama. Rekao je da su stranački lideri razgovarali o mogućem opozivu državnog sekretara.

„Bio sam možda suviše kritičan prema Bredu, ali tamo gde ima toliko dima, ja bih proverio šta se događa”, rekao je Hem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.