U trendu

SAD: Rusija i Kina štite Severnu Koreji u SB UN

NJUJORK – SAD su optužile Rusiju i Kinu da štite Severnu Koreju od daljih akcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i navele su da se izuzetno trude da opravdaju lansiranje balističkih raketa Pjongjanga.

SAD, Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška zatražile su sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Pjongjang ispalio više raketa, uključujući i moguću neuspelu interkontinentalnu balističku raketu, preneo je Rojters.

„Ne možete da se odreknete odgovornosti u Savetu bezbednosti zato što bi vam DNRK mogla prodati oružje kako bi podstakla vaš agresivni rat u Ukrajini ili zato što mislite da su oni dobar regionalni tampon za Sjedinjene Američke Države“, izjavila je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild, misleći na Rusiju i Kinu.

Malo je verovatno da će Rusija i Kina pristati na bilo kakvu akciju SB u vezi sa najnovijim lansiranjem raketa Severne Koreje, kažu diplomate.

„Savet treba da igra konstruktivnu ulogu, a ne da uvek naglašava pritisak“, rekao je kineski ambasador u UN DŽang Đun.

On je istakao da bi u sadašnjim okolnostima Savet posebno trebalo da teži ublažavanju konfrontacije, ublažavanju tenzija i promovisanju političkog rešenja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je nedavna lansiranja raketa Severne Koreje i pozvao Pjongjang da odmah odustane od preduzimanja bilo kakvih daljih provokativnih akcija, te da preduzme hitne korake za nastavak pregovora za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar