U trendu

SAD: Rusija jednostrano odlučila da odloži pregovore

VAŠINGTON – Rusija je „jednostrano odložila“ razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o obnavljanju inspekcija nuklearnog oružja u okviru Sporazuma o nuklearnom ražoružanju Novi START, koji je trebalo da se održe u Kairu, saopštio je danas Stejt dipartment.

Kako je rekao portparol Stejt departmenta, Vašington je spreman da se u najkraćem roku odrede novi datumi pregovora, prenosi Rojters.

Zvaničnici te dve zemlje trebalo je da se sastanu u egipatskoj prestonici Kairu od 29. novembra do 6. decembra kako bi razgovarali o nastavku inspekcija u skladu sa novim sporazumom o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji je suspendovan u martu 2020. zbog pandemije kovida-19.

Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije i ambasada SAD u Moskvi saopštili su ranije danas da su pregovori odloženi, ali nijedna strana nije navela razlog za odlaganje sastanka.

Novi START, koji je stupio na snagu 2011. godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede, kao i raspoređivanje raketa i bombardera za njihovu isporuku na kopnu i podmornicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)