U trendu

SAD: Rusija koristi nenaoružane krstareće rakete kako bi iscrpela Ukrajinsku PVO

VAŠINGTON – Rusija ispaljuje nenaoružane krstareće rakete koje su dizajnirane da nose nuklearne bojeve glave na ciljeve u Ukrajini, kako bi pokušala da iscrpi kijevske zalihe protivvazdušne odbrane, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman je to izjavio, upitan za komentar zbog izveštaja britanske vojne obaveštajne službe u kojem se navodi da Rusija „verovatno“ uklanja nuklearne bojeve glave sa krstarećih projektila i ispaljuje ih na Ukrajinu, prenosi Rojters.

„To je svakako nešto što oni pokušavaju da urade kako bi umanjili uspešnost sistema protivvazdušne odbrane koje koriste Ukrajinci“, saopštio je zvaničnik.

Dodaje i da je porast ruskih raketnih udara u Ukrajini delimično osmišljen kako bi se iscrpele kijevske zalihe raketa protivvazdušne odbrane i kako bi Rusija konačno postigla dominaciju na nebu iznad Ukrajine.

U izveštaju obaveštajnih službi analizirane su fotografije na kojima su prikazane olupine krstareće rakete iz vazduha ispaljene na Ukrajinu, za koje se pretpostavalja da su proizvedene 1980-ih i da pripadaju ruskim nuklearnim sistemima, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar