U trendu

SAD: Rusija projektilima gađala Islamsku državu pa pogodila Iran

Četiri ruska projektila aktivirana u Siriji s Kaspijskog jezera pogodila su Iran, objavili su američki službenici, javlja BBC. Još nema nikakvih naznaka o šteti koju su navodno prouzrokovali.

Rusija je rekla da su četiri rakete pogodile svoje ciljeve. „Sve naše ispaljene rakete pogodile su svoj cilj“, rekao je portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Do novog razvoja događaja došlo je nakon što je NATO obelodanio kako će braniti saveznike ukoliko dođe do eskalacije ruske vojne sile u Siriji. NATO jača kapacitete svojih snaga kako bi one bile u stanju da brzo odgovore na potencijalni izazov.

Moskva odbacuje optužbe Zapada o tome da u pravilu napada protivnike sirijskog predsednika Bašara al-Asada i ističe kako su napadi za cilj imali isključivo uporišta Islamske države i drugih militantnih grupa.

SAD: Nisu nas upozorili pre ispaljivanja raketa

Rusija je ove nedelje ispalila projektile na mete u Siriji a da o tome nije prethodno obavestila SAD-a, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Eš Karter, opisujući trend nepredvidljive vojne akcije zbog koje su SAD i saveznici nervozni.

„Svedočimo o sve manje profesionalnom ponašanju ruskih snaga. Povredili su turski vazdušni prostor. Ispalili su projektile s Kaspijskog jezera bez upozorenja“, rekao je Karter nakon sastanka NATO-a u Briselu, prenose mediji.

Priključite se diskusiji o borbi protiv Islamske države.