U trendu

SAD šalju Kijevu HIMARS, svičblejd, municiju u vrednosti 2 milijade dolara

VAŠINGTON- SAD su danas saopštile da će Kijevu poslati novi paket vojne pomoći u vrednosti od dve milijarde dolara.

Ministarstvo odbrane SAD, na godišnjicu od početka rata u Ukrajini, najavilo je novi paket bezbednosne pomoći Kijevu, kako bi se „potvrdila konstantna podrška SAD hrabrim braniocima Ukrajine i ojačala ukrajinska protivvazdušna odbrana“.

Kako je saopšteno, ovaj paket, u ukupnoj vrednosti od 2 milijarde dolara, obezbeđen je u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI).

Prema saopštenju novi paket vojne pomoći sadrži između ostalog i dodatnu municiju za visokomobilni artiljerijski raketni sistem (HIMARS), dodatne granate kalibra 155 mm, municiju za laserski vođene raketne sisteme, Najnoviji paket takođe uključuje taktičke bespilotne sisteme „svičblejd“ i druge bespilotne letelice, opremu za uklanjanje mina, podršku komunikacijama i drugo.

„Na današnji dan pre godinu dana, Rusija je pokrenula ničim izazvan i neopravdani rat punog obima na svog mirnog i demokratskog suseda Ukrajinu. Godinu dana kasnije, posvećenost SAD, uz još oko 50 zemalja koje su se okupile da obezbede hitno potrebnu pomoć Ukrajini, samo je ojačala“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Lojd Ostin je saopštio da su pod vođstvom predsednika Džozefa Bajdena, SAD u protekloj godini izdvojile više od 32 milijarde dolara za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja je promenila situaciju.

To između ostalog, prema saopštenju, uključuje više od 1.600 protivvazdušnih sistema Stinger, više od 8.500 protivoklopnih sistema Dževelin, 232 haubice i više od dva miliona komada artiljerijske municije, 38 artiljerijskih raketnih sistema HIMARS sa municijom, bateriju za protivvazdušnu odbranu Patriot; osam naprednih raketnih sistema zemlja-vazduh (NASAMS) i druge ključne sposobnosti protivvazdušne odbrane.

U svojoj izjavi povodom godišnjice rata u Ukrajini Ostin je naveo i da su saveznici i partneri u Kontakt grupi izdovili do sada više od 20 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući stotine tenkova, hiljade drugih oklopnih vozila, sistema protivvazdušne odbrane, stotine artiljerijskih sistema i drugog ključnog naoružanja.

On je dodao i da su SAD u tom periodu rasporedile ili proširile više od 20.000 dodatnih američkih snaga u Evropu i stacionirale prve stalne američke snage na istočnom krilu NATO-a.

„NATO je ujedinjeniji nego ikad, a posvećenost SAD da odbrani svaki pedalj savezničke teritorije i dalje je čvrsta“, naglasio je u svojoj izjavi Ostin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar