U trendu

SAD šalju Ukrajini i raketne sisteme dugog dometa

VAŠINGTON – Očekuje se da će Sjedinjene Države proslediti dodatnih 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, ukljucujući više raketnih sistema dugog dometa, rekla su danas dva američka zvaničnika.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu Donbas, pa se Ukrajina plaši da bi neke od njenih trupa mogle biti opkoljene „ruskim klještima“, prenosi Rojters.

Navodi se da je jedan od zvaničnika, govoreći anonimno, rekao da bi najnoviji paket mogao da uključi četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Ukrajina je ranije danas saopštila da je dobila prvu tranšu tog moćnog sistema oružja dugog dometa što bi bolje odgovaralo dometu ruskih raketnih sistema koje, kako se kaže uveliko koriste za udare na ukrajinske položaje u Donbasu.

Vašington je izjavio da je od Kijeva dobio uveravanja da to oružje većeg dometa neće biti korisćeno za napad na rusku teritoriju, strahujući od eskalacije sukoba.

Moskva je upozorila da će gađati ciljeve u Ukrajini koje „još nisu pogodili“ ako Zapad isporuči Ukrajini rakete dužeg dometa za upotrebu u visokopreciznim mobilnim raketnim sistemima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar