U trendu

SAD Å¡alju Ukrajini i raketne sisteme dugog dometa

VAÅ INGTON – Očekuje se da će Sjedinjene DrÅŸave proslediti dodatnih 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, ukljucujući viÅ¡e raketnih sistema dugog dometa, rekla su danas dva američka zvaničnika.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokuÅ¡aju da zauzmu Donbas, pa se Ukrajina plaÅ¡i da bi neke od njenih trupa mogle biti opkoljene „ruskim kljeÅ¡tima“, prenosi Rojters.

Navodi se da je jedan od zvaničnika, govoreći anonimno, rekao da bi najnoviji paket mogao da uključi četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Ukrajina je ranije danas saopÅ¡tila da je dobila prvu tranÅ¡u tog moćnog sistema oruÅŸja dugog dometa Å¡to bi bolje odgovaralo dometu ruskih raketnih sistema koje, kako se kaÅŸe uveliko koriste za udare na ukrajinske poloÅŸaje u Donbasu.

VaÅ¡ington je izjavio da je od Kijeva dobio uveravanja da to oruÅŸje većeg dometa neće biti korisćeno za napad na rusku teritoriju, strahujući od eskalacije sukoba.

Moskva je upozorila da će gađati ciljeve u Ukrajini koje „joÅ¡ nisu pogodili“ ako Zapad isporuči Ukrajini rakete duÅŸeg dometa za upotrebu u visokopreciznim mobilnim raketnim sistemima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar