SAD skidaju Hute sa liste terorističkih grupa

VAŠINGTON – SAD nameravaju da jemenski pokret Huti skinu sa liste terorističkih grupa kako bi odgovorili na humanitarnu krizu u zemlji, menjajući jednu od poslednjih odluka Trampove administracije koja je naišla na oštru kritiku.

Potez je potvrdio zvaničnik Stejt departmenta koji je rekao da će ovaj korak u potpunosti biti preduzet zbog humanitarnih posledica jedne od poslednjih odluka prethodne administracije, za koju su UN i humanitarne organizacije ocenile da će pogoršati najveću humanitarnu krizu na svetu, prenosi Rojters.

Pozdravljamo odluku američke administracije koja će doneti veliko olakšanje za milione građana Jemena koji se oslanjaju na humanitarnu pomoć i uvoz kako bi zadovoljili svoje najosnovnije potrebe, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

UN humanitarnu krizu u Jemenu ocenjuju kao najveću u svetu, sa 80 odsto građana koji trebaju pomoć.
Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo proglasio je Hute terorističkom grupom 19. januara, dan pre nego što je Bajden stupio na vlast.

Promena ove odluke usledila je dan nakon što je predsednik Džozef Bajden obustavio američku podršku koaliciji predvođenoj Saudijskoj Arabiji u Jemenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.