SAD spremne da ponude Izraelu najveću pomoć

Zvaničnik Bele kuće nagovestio je da je administracija predsednika SAD Baraka Obame spremna da ponudi Izraelu najveću vojnu pomoć koju je jedna zemlja ikada dobila, javljaju danas izraelski mediji.

„Spremni smo da potpišemo memorandum o razumevanju s Izraelom koji će predstavljati najveću obavezu vojne pomoći jednoj zemlji u istoriji SAD“, rekao je neimenovani zvaničnik svetskim agencijama.

On je objasnio da se diskusije s Izraelom nastavljaju o memorandumu kojim će se vojna pomoć SAD Izraelu povećati za narednih 10 godina.

Memorandum je potrebno obnoviti pre 2018. Više od 80 od ukupno 100 senatora je potpisalo u ponedeljak pismo u kojem se poziva Obama da odmah poveća pomoć Izraelu i da potpiše sporazum o novom paketu odbrambene pomoći. Predsednički kandidat demokrata Berni Sanders nije jedan od potpisnika.

„U svetlu dramatično rastućih odbrambenih obaveza Izraela, mi smo spremni da podržimo suštinski ojačan, novi dugotrajni sporazum da pomognemo obezbedjenje Izraela izvorima koje traži da se brani i da sačuva vojnu nadmoć“, navodi se u pismu.

Izraelski mediji javljaju da su pismo potpisali 51 senator iz Republikanske stranke i 32 senatora iz Demokratske stranke, a da je medju potpisnicima predsednički kandidat republikanaca Ted Kruz.

Na osnovu sada važećeg sporazuma koji ističe 2018, Izrael dobija tri milijarde dolara pomoći od SAD godišnje, a želi da se taj iznos poveća na pet milijardi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nagovestio je ranije da čeka da pregovara s Obaminim naslednikom u pokušaju da osigura bolji sporazum. Izrael je sada pozdravio pomenute izveštaje, ali ništa nije komentarisao razgovore o novom sporazumu.

Tokom posete Izraelu u martu potpredsednik SAD Džo Bajden je navodno upozorio Netanjahua da će paket pomoći biti manji od onoga što Izrael traži, ali je nastojao da ga uveri da će suma biti odraz bezbednosnih potreba jevrejske države.

Bajden je apelovao na Netanjahua da prihvati ponudu, uveravajući ga da se sporazum uvek može izmeniti kasnije, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

U novembru je Izrael kompletirao šoping listu željenog vojnog materijala SAD, uključujući avione tipa V-22 ospri (Osprey) koji mogu da dosegnu do Irana. Izrael je navodno tražio V-22 od SAD 2012. godine, kada je razmatrao mogući udar na iransko postrojenje Fordo za obogaćivanje uranijuma, ali je odlučio da ne kupi zbog ograničenja budžeta.

Administracija SAD je navodno spremna da osigura finansiranje izraelskog raketnog odbrambenog sistema „gvozdena kupola“ za presretanje raketa kratkog dometa, sistema za rakete dugog dometa i razmeštanje „Davidove praćke“ za rakete srednjeg dometa kako bi se osiguralo da Izrael može da se suprotstavi pretnjama iz susedne Gaze, Sirije i Libana, kao i Irana.

SAD zajedno s Izraelom razvija ili finansira sva tri programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.