U trendu

SAD: Srbija vlasnik nove zgrade ambasade u Vašingtonu

VAŠINGTON – Republika Srbija od danas je vlasnik nove zgrade ambasade na prestižnoj lokaciji u centru Vašingtona.

Nepokretnost je pribavljena u javnu svojinu Srbije za potrebe Ambasade u Vašingtonu, koja sve do sada u vlasništvu nije imala svoje zvanične prostorije i od raspada bivše Jugoslavije dugi niz godina radila u iznajmljenim i nereprezentativnim privremenim poslovnim prostorima.

„Danas smo u Vašingtonu ispisali jednu malu, ali značajnu crticu iz diplomatske istorije Srbije“, rekao je prilikom svečanog uručenja ključeva ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

„Srbija je danas postala vlasnik nove, prelepe palate Ambasade Srbije u centru Vašingtona, na samo nekoliko stotina metara od Bele kuće. Ovo neorenesansno, istorijsko vašingtonsko zdanje bilo je u vlasništvu nekadašnjeg državnog sekretara SAD Elihjua Ruta, a sada je postalo nova zgrada srpske ambasade“ izjavio je Đurih.

Ambasador je izrazio posebno zadovoljstvo što naša zemlja konačno ima novi dom posle više decenija boravka u iznajmljenim, neuslovnim prostorima, gde ni srpska zastava nije mogla da se vijori i gde nije bilo adekvatnog ni pristojnog načina da se zemlja reprezentuje.

„Vizija razvoja Srbije koja polako postaje stvarnost očituje se i ovde, zajedno sa našom željom da stalno unapređujemo odnose sa Sjedinjenim Državama“, ocenio je Đurić i najavio da će nova zgrada biti i značajan centar okupljanja srpske dijaspore i srpske zajednice, i to ne samo u Vašingtonu i okolini, nego i u celoj Americi.

Ambasador Đurić je dodao da je novi dom najvišeg srpskog diplomatskog predstavništva u SAD plod vrednog rada u Vašingtonu prethodnih meseci, ali i suštinskog razumevanja i podrške u Beogradu.

„Zahvalan sam državnom rukovodstvu Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na viziji da ovaj značajan rezultat za Srbiju ovde u Americi podrži i finansijski i politički“ kazao je on.

Kako je istakao, ovakvo rešavanje decenijskih problema i novi početak za Srbiju u Vašingtonu moguć je „isključivo zahvaljujući rezultatima koje je Srbija postigla poslednjih nekoliko godina, i pokazuje da kao društvo zajedno zaista možemo sve“.

On je izrazio zahvalnost i američkim domaćinima iz Stejt dipartmenta i grada Vašingtona koji su Ambasadi pomogli oko svih neophodnih administrativnih procedura.

„Ponosan sam i srećan što, zajedno sa svojim kolegama koje su uložile dosta truda da se ovo realizuje, službujem ovde u vremenu koje je i vreme oporavka i obnove Srbije i rada na unapređenju srpsko-američkih odnosa“, zaključio je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar