U trendu

SAD traže primirje samo kada su teroristi loše

Predsednik Sirije Bašar el Asad rekao je u ekskluzivnom intervjuu za list „Politika“ da su za propast poslednjeg primirja u Siriji krivi SAD i njihovi saveznici

Kako je istakao, oni primirje koriste kako bi pomogli teroristima.

„Zapad, prevashodno SAD, uvek traže primirje samo kada su teroristi u lošoj poziciji, a ne civili. Pokušavaju da koriste ta primirje kako bi pomogi teroristima, dostavili im logističku pomoć, oružje i novac, sve sa ciljem da ojačaju i ponovo počnu napade. Za SAD i njihove saveznice, teroristi i terorizam predstavljaju kartu kojom žele da igraju u sirijskoj areni, a ne vrednost. Zato ne samo za ovo primirje već za svaki pokušaj u vezi s primirjem, za svaki neuspeh, SAD su krive“, rekao je Asad.

On je takođe ocenio da SAD nisu protiv terorista, već da ih podržavaju i tako vode „rat iznurivanjem“ protiv Sirije, Irana i Rusije i optužio Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da podržavaju terorizam u njegovoj zemlji.

Asad je naveo da su teroristi u Siriju došli preko Turske i uz direktnu pomoć turske vlade, koja im je, kako je rekao, pomogla i novčano i oružano i dodao da se dronovima „američke koalicije“ moglo videti kako Islamska država odnosi sirijsku naftu kamionima u Tursku.

Prema njegovim rečima, Islamska država počela je da slabi kada je Rusija napala njene konvoje sa „otetom sirijskom naftom“, a Zapad je, kako je rekao, dao zeleno svetlo Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Kataru, koje je nazvao „igračkama SAD“.

Asad je u intervjuu „Politici“ rekao i da u njegovoj zemlji dobro znaju da je Srbija ranije prošla kroz sve što prolazi Sirija, navodeći kao primere medijsku satanizaciju, podsticanje verskih sukoba, ekonomske sankcije, bombe i na kraju otimanje teritorije.

„Posle kurtoaznih reči na početku razgovora, predsednik Asad me je podsetio na dugogodišnje prijateljstvo njegovog oca (bivšeg predsednika Sirije Hafeza el Asada) s maršalom Titom, na prijateljstvo naroda Sirije i Jugoslavije, a sada na prijateljstvo naroda Sirije i Srbije“, naveo je autor intervjua Miroslav Lazanski.

Asad je takođe podsetio da je Turska još pre rata u Siriji želela da iskoristi svoj uticaj u korist Kosova i Metohije, ali da je Sirija to odbila, iako je u to vreme sa Ankarom bila u dobrim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.