SAD i Turska najavljuju: Zajedno ćemo trajno poraziti IS

Američki ministar odbrane Ešton Karter obećao je tokom posete Ankari da će pojačati zajedničke napore sa Turskom kako bi zadali džihadistima Islamske države (IS) „trajni poraz“, saopštio je Pentagon, javlja danas AFP.

Karter se tokom posete Turskoj, ključnoj ali osetljivoj saveznici u NATO u borbi protiv IS, sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Binalijem Jildirimom, kao i sa ministrom odbrane Fikrijem Isikom.

„Obe strane su se saglasile da održavaju čestu komunikaciju o čitavom nizu zajedničkih interesa, uključujući blisku koordinaciju i kontinuiranu transparentnost u koalicionom naporima kako bi se Islamskoj državi zadao trajni poraz“, saopštio je portparol Pentagona Piter Kuk.

Karter je potvrdio svoju podršku strateškom savezu SAD i Turske i obećao da će Vašington „i dalje biti uz svoju saveznicu u NATO protiv zajedničkih pretnji“.

Vašington je uznemiren zbog tenzija između Turske i Iraka u trenutku kada dugo očekvana borba za preuzimanje drugog najvećeg iračkog grada, Mosula, iz ruku IS ulazi u odlučujuću fazu, navodi francuska agencija.

Turska, koja strahuje da bi ofanziva na Mosul mogla da pojača uticaj kurdske milicije koja je protiv Ankare, tvrdi da ne može da ostane po strani, ali je Bagdad odlučno protiv mešanja turske vojske.

Vašington, pri tom, želi da se Ankara uzdrži od vojnih operacija u Iraku u odsustvu zelenog svetla iz Bagdada, strepeći da bi rat rečima mogao da ugrozi krhki pakt o zadržavanju sektaških i etničkih milicija izvan centralnog Mosula.

Tenzije između Ankare i Vašingtona porasle su nakon neuspelog puča u Turskoj u julu, pošto turske vlasti za puč krive otpadničku vojnu grupu na čelu sa muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD i od tada traže njegovo izručenje, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.