U trendu

SAD uvele nove sankcije Rusiji

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije protiv tri ruske televizijske stanice i zabranile građanima SAD da pružaju knjigovodstvene i savetničke usluge Rusima, a sankcionlisali su i bord Gasprombanke zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Mere izrečene protiv rukovodilaca Gasprombanke bile su prve usmerene protiv ruskog gigantskog izvoznika gasa, jer su SAD i njihovi saveznici dosad izbegavali da preduzmu korake koji bi mogli da dovedu do prekida isporuke gasa Evropi, glavnom ruskom kupcu, preneo je Rojters.

„Ovo nije potpuna blokada. Ne zamrzavamo imovinu Gasprombanke, niti branimo bilo kakve transakcije sa tom bankom. Međutim, stavljamo do znanja da Gasprombanka nije sigurno utočište i zato sankcionišemo neke od njihovih vodećih rukovodilaca“, kazao je visoki predstavnik administracije predsednika SAD DŽozefa Bajdena.

Osam rukovodilaca Sberbanke su takođe dodati na listu, kao i Moskovska industrijalna banka i 10 podružnica.

„Nove kaznene mere su iključivo usmerene ka degradiranju Putinovog ratnog pohoda. EU radi u tandemu sa nama po pitanju dodatne kontrole hemikalija koje su direktno uključene u ruski vojni poduhvat“, dodao je zvaničnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar