U trendu

SAD uvele sankcije šestorici državljana Severne Koreje

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije za šestoricu državljana Severne Koreje i za jednog Rusa za koje tvrde da su odgovorni za nabavku robe za programe naoružanja Severne Koreje.

Američko ministarstvo finansija navodi u saopštenju da su ovi potezi u skladu sa njihovim naporima da se spreči napredak severnokorejskog oružja za masovno uništenje (VMD) i programa balističkih projektila, kao i da se „spreče pokušaji Pjongjanga da proširi srodne tehnologije“, prenosi agencija Rojters.

Sekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson rekao je da su poslednja lansiranja raketa Severne Koreje „dodatni dokaz da ona nastavlja da unapređuje zabranjene programe uprkos pozivima međunarodne zajednice na diplomatiju i denuklearizaciju“.

Severna Koreja uspešno je u ponedeljak testirala hipersoničnu raketu u prisustvu lidera Kim Džong Una, javili su severnokorejski državni mediji.

„Testiranje je imalo za cilj konačnu potvrdu tehničkih specifikacija razvijenog hipersoničnog sistema naoružanja“, javila je državna agencija KCNA.

Kako se navodi, ovo je drugi put za manje od nedelju dana da je Severna Koreja izvela ovakav test, a severnokorejski lider Kim Džong Un obećao je da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom, u vreme kada su pregovori sa Južnom Korejom i SAD u zastoju.

Severna Koreja je u sredu prošle nedelje saopštila da je izvela drugo testiranje hipersonične rakete, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.