U trendu

SAD uvele sankcije za četiri iranske kompanije i tri osobe iz Irana i Turske

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije za četiri iranske kompanije i tri osobe iz Irana i Turske, optužujući ih za umešanost u nabavku osetljive opreme, uključujući motore za dronove evropskog porekla i podršku iranskim programima bespilotnih letelica i naoružanja.

U saopštenju američkog ministarstva finansija SAD se navodi da je ova mreža za ilegalne nabavke radila u korist iranskog ministarstva odbrane i vojne logistike, prenosi Rojters.

„Dobro dokumentovano širenje iranskih bespilotnih letelica i konvencionalnog naoružanja preko iranskih posrednika i dalje podriva regionalnu bezbednost i globalnu stabilnost“, navodi se u saopštenju Brajana Nelsona, zamenika američkog ministra finansija zaduženog za terorizam i finansijsku špijunažu.

Savezni sud u Vašingtonu otpečatio je danas dve optužnice koje terete više optuženih, uključujući i dve osobe koje su se našle na današnjoj listi novih sankcija zbog aktivnog učešća u šemana za nabavku i izvoz američke tehnologije u Iran u periodu između 2005. i 2013. godine, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar