U trendu

SAD uvele sankcije za još 120 kompanija i pojedinca povezanih sa Rusijom

VAŠINGTON – SAD su danas uvele sankcije desetinama ljudi i entiteta, pre svega privatnim vojnim kompanijama, firmama i entitetima povezanim sa ruskom državom, zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Kako navodi Rojters, sankcije, koje su uveli Ministarstvo finansija SAD i Stejt department, odnose se na više od 120 subjekata i pojedinaca u više od 20 zemalja, uključujući posrednike u izbegavanju sankcija, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken.

„SAD će nastaviti da preduzimaju akcije protiv Rusije i onih koji podržavaju njen rat u Ukrajini, uključujući dalju primenu obaveze G7 da nametne teške posledice akterima trećih zemalja koji podržavaju ruski rat u Ukrajini“, naveo je Blinken.

Trezor je u odvojenom saopštenju naveo da je uveo sankcije ruskim finansijskim posrednicima i onima koji izbegavaju sankcije širom sveta, uključujući pojedince i kompanije sa sedištem u Kini, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim.

Na spisku sankcionisanih je i privatna vojna kompanija Patriot, za koju je Stejt department rekao da je povezana sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, kao i kompanija koja prodaje satelitske snimke Kina Hed Aerospejs, za koju je Stejt department rekao da je dostavljala satelitske snimke lokacija u Ukrajini entitetima povezanim sa grupom Vagner i njenim šefom Jevgenijem Prigožinom.

SAD su uvele sankcije i kompaniji USM Holdings ruskog biznismena Ališera Usmanova, zajedno sa subjektima organizovanim pod njom, a među njima su ruski mobilni operater Megafon, najveći ruski proizvođač železne rude Metalloinvest i njegove podružnice sa sedištem u Švajcarskoj i UAE, kao i proizvođač cementa Ahangaransement iz Uzbekistana.

Američki trezor je uveo sankcije i za Međunarodnu investicionu banku (IIB) sa sedištem u Budimpešti, razvojnu banku sa većinskim ruskim vlasništvom, sa kojom su neke evropske zemlje već prekinule veze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.