SAD uvele sankcije za više nikaragvanskih zvaničnika

MANAGVA – Ministarstvo finansija SAD uvelo je danas sankcije za više nikaragvanskih zvaničnika.

Ministarstvo finansija saopštilo je da će zamrznuti američku imovinu ministra odbrane i pet drugih zvaničnika u sektoru vojske, telekomunikacija i rudarstva na dan inauguracije dosadašnjeg predsednika Nikaragve Danijela Ortege, prenosi AP

Kao i sa desetinama nikaragvanskih zvaničnika koji su već pod sankcijama, građanima SAD će biti zabranjeno da posluju sa njima.

Od aprila 2018. godine, režim predsednika Ortege i potpredsednice Rozario Muriljo, koja je inače Ortegina supruga, „razbio je političku opoziciju i demonstracije, što je dovelo do više od 300 poginulih, 2.000 povređenih i zatvaranja stotina političkih aktera i aktera civilnog društva“, navelo je američko Ministarstvo finansija u saopštenju.

Više od 100.000 građana Nikaragve je od tada pobeglo iz zemlje, navodi se u saopštenju, koje je preneo AP.

Stejt department je saopštio da Nikaragva i dalje drži 170 političkih zatvorenika, od kojih mnogi pate od nedostatka adekvatne hrane i odgovarajučhe medicinske nege.

Stejt department, takođe, uvodi vizna ograničenja za 116 pojedinaca koji su povezani sa režimom Danijela Ortege, uključujući gradonačelnike, tužioce, univerzitetske administratore i policijske i vojne zvaničnike.

Ortega će se danas biti inaugurisan za predsednika, što je njegov četvrti mandat, ali su izbori održani 7. novembra kritikiovani u svetu kao nedemokratski posle hapšenja sedam verovatnih konkurenata, dodaje Asošijejted pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)