U trendu

SAD: Vise od 107.000 ljudi u 2021. umrlo od predoziranja

VAŠINGTON – Više od 107.000 Amerikanaca preminulo je prošle godine od prekomerne upotrebe droge, čime je postavljen tragičan rekord u epidemiji predoziranja u SAD, pokazuju procene Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To znači da je 2021. godine svakih pet minuta registrovana jedna žrtva predoziranja, a broj smrtnih slučajeva povećan je za 15 odsto u odnosu na prethodni rekord, postavljen godinu ranije, prenosi agencija Asošijeted pres.

Doktorka Nora Volkov, direktorka američkog Nacionalnog instituta za zavisnost od upotrebe narkotika, najnovije cifre je nazvala „zaista zapanjujućim“, navodi Glas Amerike.

Iz Bele kuće je saopšteno da je ubrzanje stope smrtnih slučajeva prekomerne upotrebe droge „neprihvatljivo“ i ukazano je na nedavno najavljenu nacionalnu strategiju za kontrolu narkotika.

U strategiji se poziva na preduzimanje mera kao što su pristup lečenju za veći broj ljudi, zaustavljanje trgovine narkoticima i veća dostupnost leku naloksonu koji se koristi za poništavanje efekata predoziranja.

Broj žrtava predoziranja u SAD raste veći deo godina, više od dve decenije.

Počeo je da se povećava 1990-tih sa predoziranjem lekovima protiv bolova, zatim je usledio talas smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe drugih opijata kao što je heroin i, trenutno , nelegalnog fentanila.

Prošle godine, broj slučajeva predoziranja fentanilom i drugim sintetičkim opijatima premašio je 71.000, sa rastom od 23 odsto u odnosu na godinu ranije.

Takođe je povećan broj smrtnih slučajeva zbog prekomerne upotrebe kokaina za 23 procenta, i metamfetamina i drugih stimulansa za 34 odsto.

Podaci o žrtvama znatno se razlikuju od države do države.

Na Aljasci je zabeležen rast od 75 odsto 2021. godine , najveći od svih američkih saveznih država, dok je na Havajima broj žrtava predoziranja pao za dva procenta, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar