U trendu

SAD: Vrhovni sud omogućio Vocapu da tuži NSO zbog špijunskog softvera

VAŠINGTON – Vrhovni sud SAD je današnjom presudom dozvolio Vocapu, društvenoj mreži u sklopu kompanije Meta, da sudski goni izraelsku firmu NSO zbog zloupotrebe baga u Vocapovoj aplikaciji.

Bag u Vocapovoj aplikaciji je omogućio kompaniji NSO da instalira špijunski softver „Pegaz“ kojim je praćeno 1.400 ljudi, među kojima su bili novinari, borci za ljudska prava i disidenti, prenosi Rojters.

NSO zvrdi da ne podleže sudskom procesu zato što je delovao kao agent za neimenovane strane vlade kada je instalirao špijunski softver.

Adrministracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je apelovala na sudstvo da odbije argument kompanije NSO, konstatujući da Stejt department nikada ranije nije priznao imunitetet privatnoj kompaniji koja je radila kao agent strane države.

Vocap je 2019. godine tužio NSO zbog toga što je ova kompanija bez dozvole pristupila Vocapovim serverima da bi instalirala špijunski softver u mobilne telefone odabranih ljudi.

NSO je branio svoj softver „Pegaz“, tvrdeći da on pomaže u sprovođenju zakona, a obaveštajnim službama olakšava borbu protiv zločina i tako doprinosi nacionalnoj bezbednosti zemlje.

Prema kompaniji NSO, ova tehnologija služi za hvatanje terorista, pedofila i okorelih zločinaca.

Rojters navodi da je vlada Saudijske Arabije navodno uz pomoć „Pegaza“ pratila ljude bliske saudijskom novinaru „Vašington posta“ Džamalu Kašogiju malo pre nego što j ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vlada SAD je u novembru 2021. stavila na crnu listu NSO i još jednu izraelsku kompaniju Kandiru, optuživši ih da prodaju špijunski softver vladama koje ih koriste za „zlonamerni nadzor“ novinara, aktivista i drugih protivnika vlasti, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar