U trendu

SAD zabrinute postupanjem Moskve sa Navaljnim

VAŠINGTON – SAD su duboko zabrinute načinom na koji ruske vlasti postupaju sa zatvorenim vođom opozicije Aleksejem Navaljnim, saopštio je portparol Stejt Departmenta Ned Prajs.

Ruske zatvorske vlasti mešaju se u njegovu pripremu odbrane i komunikaciju Navaljnog s advokatom, naveo je Prajs u saopštenju, prenosi Rojters.

Takođe je rekao da je Navaljni više puta stavljen u izolaciju zbog navodnih manjih prekršaja.

Prajs je naglasio da je postupak prema Navaljnom „dokaz politički motivisanog uznemiravanja“ i ponovio američke pozive da se ruski opozicioni vođa odmah pusti.

Američka vlada pridružuje se pozivima porodice Navaljnog, kolega i pristalica širom sveta, u zahtevima za njegovo oslobađanje, rekao je portparol Bele kuće.

Navaljni, najglasniji kritičar predsednika Vladimira Putina u Rusiji, služi kaznu od 11,5 godina, nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovne slobode i za prevaru i nepoštovanje suda, prenosi Rojters.

On tvrdi da su sve optužbe protiv njega izmišljene kao izgovor da se uguši kritičko mišljenje u Rusiji i osujete njegove političke ambicije.

Navaljni je u četvrtak rekao da mu zatvorske vlasti uskraćuju komunikaciju advokat-klijent, a da svu prepisku s njegovim pravnim zastupnicima zatvorsko osoblje proverava tri dana.

Na Tviteru, gde ostavlja postove preko svojih advokata, Navaljni je izjavio da je zatvorska uprava odbila da mu saopšti razloge te mere i da sada s advokatima komunicira preko „dvostrukog plastičnog stakla s rešetkama iznutra“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar