U trendu

SAD: Zabrinutost zbog kršenja verskih sloboda u Iranu, Kini, Rusiji, S. Koreji, Mjanm

VAŠINGTON – SAD su danas, između ostalih, označile Kinu, Iran i Rusiju kao zemlje koje izazivaju posebnu zabrinutost u okviru Zakonu o verskim slobodama zbog teških kršenja verskih sloboda, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je u saopštenju naveo da među zemlje koje izazivaju posebnu zabrinutost spadaju i Severna Koreja i Mjanmar, koje su učestvovale ili tolerisale teška kršenja verskih sloboda, preneo je Rojters.

Alžir, Centralnoafrička Republika, Komori i Vijetnam su stavljeni na listu zemalja nad kojima se vrši nadzor.

Nekoliko grupa, uključujući i Vagnerovu grupu, rusku privatnu paravojnu organizaciju koja je aktivna u Siriji, Africi i Ukrajini, takođe su označene kao entiteti koji izazivaju posebnu zabrinutost.

Vagnerova grupa je označena zbog svojih aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici, naveo je Blinken.

Vašington je pojačao pritisak na Iran zbog brutalnog delovanja na demonstranata i izrazio ozbiljnu zabrinutost za poštovanje ljudskih prava u zapadnom kineskom regionu Sinđang, koji je dom 10 miliona Ujgura.

Ostale zemlje označene kao zemlje koje izazivaju posebnu zabrinutost su Kuba, Eritreja, Nikaragva, Pakistan, Saudijska Arabija, Tadžikistan i Turkmenistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar