U trendu

SAD zatražile zaplenu jahte ruskog oligarha na Fidžiju

SUVA – SAD traže zaplenu superjahte, za koju se sumnja da je u vlasništvu Sulejmana Kerimova, sankcionisanog ruskog milijardera koja je usidrena u pacifičkoj ostrvskoj državi Fidži.

Državno tužilaštvo Fidžija podnelo je zahtev Višem sudu danas, gde traži da se jahti Amadea ne dozvoli da napusti ostrvo, prenosi Rojters.

U zahtevu se precizira da se „motornoj jahti Amadea zabrani da napusti vode Fidžija do finalizacije postupka za registraciju naloga za zaplenu imovine kao i da se registruje nalog SAD za zaplenu Amadee“, navodi britanska agencija.

Policija je zaplenila superjahtu Amadea, u vlasništvu Kerimova, koji je pod sankcijama SAD, Britanije i Evropske unije, i privele njenu posadu pre nedelju dana.

Agent za superjahte na Fidžiju, rekao je Rojtersu prošle nedelje da su advokati plovila osporili da je Kerimov vlasnik.

„Ne znam ko je vlasnik. Postoje dokazi koji su dostavljeni policiji na Fidžiju“, izjavio je agent Čejs Smit u telefonskom intervjuu Rojtersu.

Registraciona dokumenta u koje je uvid imala britanska agencija pokazuju da je jahta registrovana na kompaniju na Kajmanskim ostrvima.

Zvaničnik policije na Fidziju saopštio je Rojtersu da je kapetan broda, koji je stigao u prošli utorak, ispitivan o tome kako je pristao na ostrvo bez carinske kontrole.

Ambasada SAD saopštila je da je upoznata sa činjenicom da je Amadea pristala u luci Lautoka i da ambasada sarađuje sa vlastima Fidžija po tom pitanju.

Prema navodima medija, 104 metara duga jahta pokušava da izbegne zaplenu po svaku cenu, a sajt za praćenje plovila „MarineTraffic“ pokazuje da je Amadea napustila Meksiko 18 dana pre nego je stigla na Fidži, navodi Rojters.

Kerimov je pod sankcijama SAD još od 2014. i 2018., kao odgovor na ruske akcije u Siriji i Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar