U trendu

SAD: Ženski marš sa zahtevom na pravo na abortus

VAŠINGTON – Prvi Ženski marš održan za vreme administracije američkog predsednika DŽozefa Bajdena stigao je danas do stepeništa Vrhovnog suda, kao deo protesta organizovanih širom zemlje na kojima se zahteva pravo na abortus.

Hiljade žena ispunile su trg ispred Bele kuće pre marša, preneo je AP.

Mnoge su mahale transparentima na kojijma je, između ostalog, pisalo „Volim nekoga ko je abortirao“, „Abortus je licni izbor, a ne stvar pravne rasprave“.

Organizatori su naveli da je marš u Vašingtonu koji je danas održan samo jedan od stotine protesta koji će biti održani širom zemlje na temu abortusa.

„Marš je deo borbe za obezbedivanje, zaštitu i jačanje našeg ustavnog prava na abortus“, navela je u saopštenju Rakel O’Leri Karmona, izvršna direktorka Ženskog marša.

„To je i borba protiv sudija Vrhovnog suda, državnih poslanika i senatora koji nisu na našoj strani ili ne deluju hitno, kako zahteva ovaj trenutak“, dodala je ona.

Marš je organizovan dan nakon što je Bajdenova administracija zatražila od federalnog sudije da blokira najstroži nacionalni zakon o abortusu, koji od početka septembra brani većinu abortusa u Teksasu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.