U trendu

Šalenberg: EU neće dozvoliti da je ucenjuje Belorusija

BEČ – Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg poručio je danas, povodom konferencije o budućnosti Belorusije održanoj u Beču, da EU neće dozvoliti da je Belorusija ucenjuje migrantskom krizom na spoljnoj granici ka toj zemlji.

Šalenberg je na konferenciji za novinare naglasio da je otvoren za dijalog, ali samo ukoliko dođe do promene ponašanja beloruskih vlasti.

„Ako je suditi po javnim izjavama Aleksandra Lukašenka, onda sumnjam da će direktni dijalog voditi ka nečemu“, rekao je on.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je da se ne pregovara sa Lukašenkom.

„Njega nije moguće prevaspitati“, rekla je ona i dodala da je belorusko civilno društvo ocenilo „da je nedavni telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel bio čudan“.

„Razumem da razgovori služe samo rešavanju migrantske krize. Ljudi na granici ne treba da umru“, kazala je ona dodajući da razgovori sa Lukašenkom ne znače i priznanje njegove vlasti.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji kazao je da se vode razgovori o petom paketu sankcija i da zbog toga ne može reći da li će se na listi naći i beloruska avio-kompanija Belavia.

Varheji je kazao da EU podržava belorusku opoziciju i obećao da će „Belorusija ostati na agendi“.

Šalenberg je izrazio žaljenje što je malo napretka postignuto u Belorusiji i dodao da Austrija nije protiv daljih sankcija, ali je protiv toga da pogađaju građane.

Zbog lokdauna koji je na snazi u Austriji konferencija o Belorusiji održana je pretežno virtuelno, pa su se preko video linka uključili saborac Tihanovske, Veronika Cepkalo, kao i vodeći opozicioni lider Pavel Latuško, ali i šefovi diplomatije Nemačke, Slovenije, Finske, Poljske, Estonije, Slovačke i izaslanik SAD za Belorusiju Džuli Fišer.

Svi su istakli da će Belorusija ostati visoko na agendi EU i pozvali na obustavu nasilja i tlačenja opozicije.

Takođe je poručeno da beloruski režim treba da prekine sa hibridnim napadima na EU.

Predstavnici beloruske vlade odbili su učešće na konferenciji, a Šalenberg je potvrdio da je sa šefom beloruske diplomatije Vladimirom Makejom razgovarao ranije i da je on kritikovao ovaj skup kao neprijateljski korak Beča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.