U trendu

Šalenberg najavio tesnu saradnju sa bivšim kancelarom

BEČ – Novoimenovani kancelar Austrije Aleksandar Šalenberg izjavio je danas, posle polaganja zakletve, da će tesno sarađivati sa bivšim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

„Čast mi je što sam danas postao kancelar“, rekao je Šalenberg i dodao da to nikad nije želeo ali da nije postojala opcija da odbije TU čast kad ga je Kurc tokom vikenda predložio za svog naslednika.

„Potrebna nam je stabilnost – u zemlji, vladi i parlamentu“, rekao je Šalenberg.

On je rekao da će tesno sarađivati sa bivšim kancelarom jer bi sve drugo bilo apsurdna s obzirom da je Kurc lider vladajuće Nrodne partije Austrije (OVP), prenose austrijski mediji.

„Verujem da su optužbe protiv njega lažne i uveren sam da će se na kraju ispostaviti da ništa od toga nije tačno“, rekao je Šalenberg.

Šalenberg je na mestu kancelara zamenio Sebastijana Kurca, koji je pod pritiskom zbog istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju podneo ostavku i predložio dosadašnjeg šefa diplomatije za novog kancelara.

Novi kancelar je u vladu ušao kao nestranački član, iako je blizak dojučerašnjem kancelaru Kurcu.

Šalenberga će na mestu ministra spoljnih poslova zameniti Mihael Linhart, koji je poput svog prethodnika karijerni diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.