U trendu

Šalenberg traži jasan signal-proširenja za Balkan

BERLIN – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg se nada da će na Samitu EU biti upućen jasan signal ne samo u pravcu istoka, već i ka jugoistoku Evrope.

Šalenberg je, na panel diskusiji održanoj u okviru godišnjeg skupa Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR) u Berlinu, naglasio da ako EU puti signal istoku, mora ispuniti i svoju geopolitičku odgovornost prema jugoistoku Evrope“.

Naglasio je da Ukrajina nije u konkurenciji sa državama Zapadnog Balkana, već da se radi o verodostojnosti EU, u postizanju napretka i za države jugoistočne Evrope kojima je Unija dala obećanje u Solunu pre 19 godina.

Šalenberg se izjasnio i za davanje statusa kandidata BiH i Kosovu.

„Imamo osećaj da gubimo Balkan“, objasnio je on.

Šalenberg je kazao da je u Srbiji raspoloženje prema EU negativnije nego ranije, i da većina odbija Uniju.

„To nije dvorište u pozadini Evrope, već u centru. Zato moramo da delujemo. To je naš najvažniji strateški zadatak koji je pred nama”, upozorio je on.

Objasnio je da bi učešćem zemalja Balkana na Savetima EU i u fondovima moglo da se jasno pokaže da su pred pristupanjem Uniji.

„Ne razumem zašto Kina kupuje autoputeve u regionu, a mi to posmatramo. Ponekad ne razumem našu logiku“, podvukao je Šalenberg.

Bez trajne sigurnosti i stabilnosti na istoku i jugoistoku Evrope nema je ni u centralnoj Evropi, kazao je on.

„Ako delujemo snažno u Ukrajini i Moldaviji to moramo da činimo i na Zapadnom Balkanu“, zatražio je Šalenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar