U trendu

Saliven: Spremni smo da čujemo bezbednosne zahteve Rusije

VAŠINGTON – Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je da su SAD spremne za dijalog sa Rusijom o njenim bezbednosnim zahtevima i da će Vašington izneti svoje primedbe.

Saliven je na sastanku Saveta za spoljne odnose saopštio i da je najnovija procena vlade SAD da ruski predsednik Vladimir Putin nije doneo odluku o invaziji na Ukrajinu.

„Trenutna procena američke vlade je da Rusija još nije doneta takva odluka, tako da nema promena u nedelji za nama u tom pogledu“, rekao je američki zvaničnik, a prenosi Rojters.

On je takođe naveo da je potvrđena analiza koju je iznela obaveštajna zajednica SAD, a čime je ukazala da ruska vlada ozbiljno razmatra i da operativno planira i da se uvežbava.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Alijansa dobila ruski predlog o bezbednosnim garancijama i naglasio da svaki dijalog sa Moskvom treba da se održi u konsultacijama sa evropskim partnerima NATO kao što je Ukrajina.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki potvrdila je da su SAD videle predlog Rusije o pregovorima i da će o tome razgovarati sa evropskim saradnicima i partnerima.

„Neće biti razgovora o evropskoj bezbednosti bez naših evropskih saveznika“, rekla je ona novinarima, prenosi Rojters.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je ranije dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO i SAD o bezbednosnim garancijama, a koje se pre svega odnose na širenja vojnog prisustva Alijanse na zapadnim granicama Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.