U trendu

Saljihu Mustafi uskoro počinje suđenje u Hagu

HAG – Nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu i Metohiji 1999. godine uskoro će početi suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.
To će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.
Specijalizovana veća su saopštila da je predsednica suda Ekatarina Trendafilova tim povodom imenovala tročlano sudsko veće koje će suditi Mustafi, pošto će mu sutra biti predati spisi predmeta.
Ovo sudsko veće najpre će zakazati statusnu konferenciju za pripremu suđenja i dati rokove za podnošenje svih neophodnih podnesaka odbrane i tužilaštva sudu, saopšteno je iz Haga.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine.
Tereti se optužnicom za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.